En boven ons
dreef in de zomerhemel
langzaam een wolkje,
voor het oog een feest

Herinnering aan Marie A, Bertolt Brecht

 


En boven ons dreef in de zomerhemel langzaam een wolkje
Herinnering aan Marie A, Bertolt Brecht

ZangBio Luc

Het begon allemaal bij kinderkoor ‘De kleine stem’, waar Luc als zevenjarig Haags jongetje lid van werd. Daarmee had hij zijn eerste optredens in operettes die in het openluchttheater Zuiderpark werden uitgevoerd.

Fulco de Minstreel

Voor zijn tiende verjaardag kreeg hij een gitaar die hij vooral gebruikte om zichzelf te begeleiden. Op zijn twaalfde won hij de jaarlijkse verkleedwedstrijd in de Openbare bibliotheek. Als Fulco de Minstreel zong hij het hoogste lied. Het jaar daarop won hij weer, verkleed als Remy uit ‘Alleen op de wereld’. Dit keer zong hij ‘Heimatlos’ van Freddy, in het Duits. Het jaar daarop mocht hij wel meedoen, maar niet met zijn gitaar.

Zingen onder de douche

In zijn tienertijd speelde hij zelfs nog even in een bandje, zoals iedere Haagsche jongen in de sixties die meer dan drie akkoorden kon spelen. Op zijn achttiende trok hij de wijde wereld in en zong hij alleen nog maar onder de douche.

Een man als Floris

Bij Toneelvereniging Stuk voor Stuk in Muiderberg hervond hij zijn zangstem Vanaf zijn achtendertigste speelde hij dertig jaar lang in cabaretprogramma’s en muziektheaterproducties.  Met als hoogtepunt de uitvoeringen van de muzikale geschiedenis ‘Een man als Floris’, op de binnenplaats van het Muiderslot in 1996. Door hem geschreven, samen met Ben Rebel, met muziek van Chris Vos.

Amichorus
.

Toen Luc vijftig werd maakte hij de stap naar de klassieke zang. Tot op de dag van vandaag is hij enthousiast lid van het gemengde kamerkoor ‘Amichorus’ in Bussum.
Hij neemt regelmatig deel aan projectkoren waar de passies van Bach en de requiems van Brahms, Mozart en Fauré op het programma staan. Zes jaar lang was hij gastzanger (tenor, koor II)  bij het Amsterdamse koor ‘Excelsior’ bij hun uitvoeringen in het Concertgebouw van de Mattheus Passion.

Grachtenfestival & Concert aan Zee

Sinds zijn pensionering in 2012 is Luc betrokken bij de organisatie van het Grachtenfestival. Hij is één van de drijvende krachten achter Concert aan Zee in de Kerk aan Zee in Muiderberg. Een kamermuziekserie voor liefhebbers van klassieke muziek met Nederlandse topmusici; hoogwaardig, laagdrempelig en afwisselend.

Grachtenfestival
Concert aan Zee

Ouderen Songfestival
.

In 2010 kwam het Ouderen Songfestival op zijn pad. Bij zijn eerste deelname haalde hij direct de finale en won hij de derde prijs in de Stadsschouwburg. Dit motiveerde hem om een repertoire van Nederlandse luisterliedjes op te bouwen voor de volgende edities en voor de optredens in verzorgingshuizen waarvoor hij werd uitgenodigd.

Anja
.

Toen zijn Anja in 2020 moest worden opgenomen in verzorgingshuis ‘Hogeweij’ in Weesp vroeg hij Kees van Zantwijk, de muzikaal leider van het Ouderen Songfestival, de pianobegeleiding van zijn liedjes op te nemen. Zingen voor haar was de best mogelijke communicatie. Tijdens de corona lockdowns leerde hij talloze nieuwe liedjes uit zijn hoofd. Als tijdverdrijf en hersengymnastiek en om op die manier dicht bij Anja te blijven.

Luc zingt!

Zo bouwde Luc aan zijn repertoire van ruim 40 liedjes die hij met veel plezier ten gehore brengt. Waar u maar wilt: Luc zingt.